103 Useful SEO Interview Questions & Answers: A Beginner’s Guide to SEO

SEO has been the ultimate buzzword in the digital media for quite a long time.

From content marketing to attracting heavy traffic to any websites and ensuring the success of any social media campaign, SEO is the key to success!

SEO has a world in itself; it contains a vocabulary and language of its own with a highly evolving history.

The functionality of SEO is quite difficult to interpret, yet so unique!

Yet, our search on the Google trends show how consistently SEO has been in demand among global corporations.

It means you can have lucrative career in SEO if you know how to make it work!

SEO interview questions and answers

Interested to know more about SEO?

Ask any corporation about it, and after a few hours, you will find yourself completely baffled!

Ask any SEO expert about it, and they will try to educate you with its tough technicalities!

That’s why I have shared some basic SEO interview questions and answers in a lucid manner which are sure to help you understand it better.

I have enlisted here 103 useful SEO interview questions asked by top employers.

So, you do not need to go around compiling information about SEO before your interview.

Discover all you need to know with these latest SEO questions and answers and embark on a successful SEO journey!

Keep digging!

1. What is SEO & why is it so important?

Ans. In simple words, SEO or Search Engine Optimization denotes to any activity performed for the improvement of Search Engine rankings of websites, products, services or other content. It shows unpaid results which is also referred to as “free”, “organic”, “natural” or “earned” results.

The importance of SEO starts with the desire of the companies to gain more traffic for their websites. The ranking over search engines matter because users pay more heed to the first 5 searches on Google. Moreover, the users tend to trust Google’s refined search results because they consider these searches to be more authentic and specific.

2. What is a Search Engine?

Ans. A search engine is a web-based software system which is developed to search and locate relevant information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries entered by the users and give them a list of search results.

3. Name of a few search engines.

Ans. The names of some search engines are- Google, Bing, Yahoo!, Baidu, DuckDuckGo and Yandex.

4. Who are the Founders of Google?

Ans. The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

5. In which year was Google founded?

Ans. Google was founded on 4th September, 1998.

6. What is World Wide Web?

Ans. The World Wide Web (WWW) or the Web, which was invented by Tim Berners-Lee in the year 1989, is an information system of internet servers containing webpages where specially formatted documents and resources, supported by Hypertext Transfer Protocol or HTTP, can be located by Uniform Resource Locators (URLs) with other hypertext links.

7. What is a Domain?

Ans. On the internet, the domain is simply a part of the network address and acts as a descriptor for websites. It includes email addresses, website addresses and addresses of Internet Protocols such as SSH, IRC and FTP.

For example, in www.mytasker.com, mytasker is the domain.

8. What is domain extension?

Ans. Domain extension refers to the notation found at the end of web addresses. The extension is used to specify a country code or any web category. For example, .edu is a domain extension to specify educational institution as the web category.

9. What is a website?

Ans. A website contains a collection of web pages or formatted documents that can be accessed over the Internet. Websites are generally identified with domain names or web addresses.

For example, if you type the web address www.mytasker.com over the internet, it would take you to the home page of the actual website.

10. What is a Web server?

Ans. A web server is a computer program with an IP address and domain names that display web pages to users when requested. Web server accepts and processes requests sent via HTTP.

For example, when you enter the URL ‘mytasker.com/blog’ over the web browser, request is sent to the web servers which bear ‘mytasker.com’ as the domain name.

11. What is Web Hosting?

Ans. Web hosting refers to any service providing space for websites over the Internet. Web host enables your website to be viewed by others via modem or network by making space over its server.

There are different kinds of web hosting services available today which are used as per the needs and requirements of the web developers.

12. What is Crawling?

Ans. Crawling or web crawling refers to an automated process through which search engines filtrate web pages for proper indexing.

Web crawlers go through web pages, look for relevant keywords, hyperlinks and content, and bring information back to the web servers for indexing.

As crawlers like Google Bots also go through other linked pages on websites, companies build sitemaps for better accessibility and navigation.

13. What is Indexing?

Ans. Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.

Search engines answer queries of the users by looking up to the index and showing the most appropriate pages.

14. What is SERP?

Ans. Search Engine Result Page or SERP refers to the page that is displayed when a specific search query is entered over the search engine. Apart from showing a list of results, SERP might also include advertisements.

What is Google SERP

15. What is organic result?

Ans. Organic result in SEO denotes to the listing of the web pages that are most relevant to the search query entered by the user. It is also referred to as “free” or “natural” result. Getting a higher ranking in the organic result over the search engines is the very purpose of SEO.

16. What are paid results?

Ans. Paid results in SEO mean the exact opposite of organic results. It generally denotes to advertisements that are displayed above the organic results.

Several website owners make payments to Google to display their websites for certain search terms or keywords. Paid results show up when some user enters a search query with those keywords.

17. “Google Suggest” or “Autocomplete”

Ans. Google Suggest is a part of the auto-complete function of Google search engine. When any user enters a word or some letters over the search field, Google shows many associated terms to him/her in a drop down menu. Such suggestions are a collection of the most frequently search terms over the Google search engine.

For example, as you start to type Photoshop tutorial for, you might see other popular Photoshop tutorial related searches like “Photoshop tutorial for beginners” or “Photoshop tutorial for photographers.”

Google Suggest or Autocomplete

18. What is On Page SEO?

Ans. On page SEO refers to all the activities performed within the websites to get higher ranking and more relevant traffic from the search engines.

On page SEO is related to the optimization of the content as well as the HTML source code of any web page. Some of its aspects include meta tags, title tags, meta description and heading tags.

19. What is Off Page SEO?

Ans. Off page SEO relates to the other aspects that influence the search ranking of websites on the Search Engine Result Page.

It refers to the promotional activities, such as content marketing, social media and link building performed outside the boundaries of any web page to improve its search ranking.

20. What is the definition of keyword?

Ans. Keyword means any word serving as a key. Keyword in SEO refers to the key phrases and words included in the web content which helps the users to find the specific website by entering relevant search queries over the search engines.

21. What is long tail keyword?

Ans. Long tail keywords are phrases containing over 4+ words that make search results highly specific.

Long tail keyword in SEO

These long phrases are used by smart SEO experts when they attempt to draw quality traffic to their websites rather than having random traffic, and increase their lead conversion rates.

Also, long tail keywords are easy to rank compare to single word keyword.

22. What are LSI keywords?

Ans. LSI keywords or Latent Semantic Indexing are semantically associated with the main keyword that users enter over the search engines.

How to find LSI keywords?

Lets say, you are writing about On Page SEO. Now, search for your keyword (On page SEO) in Google and scroll down to the “Searches Related to…” area at the bottom of the page:

LSI keywords

With the use of LSI keywords, that are linked with the main keywords in terms of relevancy, search engines can identify the semantic structure of the keywords and extract the hidden meaning of the text to bring the most appropriate results on SERPs.

23. What are Heading tags?

Ans. In SEO, heading or header tags are used to separate the heading and sub-heading of any content from the rest of the web page. There are 6 heading tags used in SEO in a top down hierarchy.

Ranging from h1 to h6, header tags bring coherence in content along with relevancy and keyword consistency in the search results displayed on SERPs.

24. What is Canonical URL?

Ans. Canonical URLs relate to the concept of selecting the best URL for the web pages that the visitors want to see. Also, known as canonical tags, these URLs help in content syndication when multiple versions of a same page become available over the Internet. Thus, it is used to resolve issues related to content duplication.

For example, most people would consider these the same urls:

www.example.com
example.com/
www.example.com/index.html
example.com/home.asp

But technically all of these urls are different.

25. What is Page Title?

Ans. Page title, also known as title tag, is a phrase used for describing a web page content. The title tag appears on the search result pages just above the URL (see below) and also appears at the top of a browser.

Page Title SEO

It is one of the main components of SEO as it sums up the content of any page accurately, and is generally optimized with keywords and other relevant information for drawing higher traffic.

26. What is the definition of URL?

Ans. Uniform Resource Locator or URL acts as a generic term used to specify all kinds of web addresses found on the web.

URLs provide users with ways to identify and locate resources and documents on the web. URLs contain internet protocols, IP address of the host and the domain name along with other information.

27. What is SEO friendly URL?

Ans. SEO friendly URLs are used to optimize the structure and word usage in URLs so that the process of indexing a website by search engines become improved.

SEO techniques, such as putting keywords and having proper length and file structure in the URLs, help in improving website ranking and enhancing website navigation.

Search engines (Google, Bing, Yahoo etc.) and users may have problems with complicated URLs. Clean and simple URL helps users and search engines to understand a page topic easily.

Google’s Matt Cutts has stated that the first 3-5 words in a URL are given more weight.

So try to make your URLs short and simple. And always include your target keyword in your URL.

For example, if your article is about Google Ranking Factors, your URL should be like this:

SEO friendly URL

28. What are meta descriptions?

Ans. Meta descriptions are also called HTML attributes which should provide an accurate description of any web page content. These descriptions act as preview snippets of the web pages over the SERP page.

Meta Description Tag

Meta descriptions, which should ideally be within 150 characters, enhance the promotional value of the web pages, and can gain greater user click-throughs, if performed correctly.

29. What are backlinks?

Ans. Backlinks are also called incoming links that help users to shift from one web page to the other web pages. These links play an important part in SEO.

When Google search engine views multiple quality backlinks to a page, it considers the page to be more relevant to the search query, which helps in its indexing process and improves its organic ranking on SERPs.

30. What is a Do-Follow link?

Ans. A Do-Follow Link, as the name suggests, allows Google link calculator called PageRank to count all the inbound links from other web pages and websites as link points.

The higher the link juice or link points are, the greater would be the search ranking of that web page, as these links make the web page appear very relevant and popular to the Google search engines.

31. What is a No-Follow link?

Ans. A No-Follow link is exactly the opposite of a Do-Follow link as such the link attributes do not allow the Google bots to follow them. These links cannot be followed by robots; only humans can do it.

No-follow link attributes are structured in the following manner:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”nofollow”>Link text</a>

32. What is internal linking?

Ans. Internal Linking is a process of providing hyperlinks on the web pages that connect to the same domain. It is another way of directing the visitors from one web page to another of the same website.

Internal linking structure in SEO

They help search engine spiders to crawl and index all the inner pages of a website/blog easily and such links help in building information hierarchy while pushing up the link juice level in any given website and allowing the visitors to navigate the website pages properly.

33. What are incoming links?

Ans. Inbound Links, also known as incoming links or backlinks, refer to the hyperlinks present on a third-party web page that directs users to your web page only.

Inbound links can be based on both text and graphics. However, textual inbound links are more useful in drawing greater traffic and improving the PageRank level of any webpage.

34. What is an outgoing link?

Ans. An outbound link is a hyperlink that points at a targeted or external domain and is different from the links present on the Source domain. For example, if you provide links of other third-party web pages on your website, those would be external links to your site.

Outbound links bear great importance in SEO as they provide your web pages with more quality and value for the search engine ranking. Google search engine counts outbound links as third-party votes which improve the ranking of your web page.

35. Why are backlinks important in SEO?

Ans. From the perspective of SEO, there is a difference between backlinks and quality backlinks.

For Google search, random backlinks do not offer any help. Google assesses the quality of the backlinks present on a webpage with the relevancy found in the content of both the web pages.

The higher is the relevance between the original content and backlink content, the greater becomes the quality of the backlinks.

Why are backlinks important in SEO

Quality backlinks bring more referral traffic to a website/blog, and most importantly will improve the ranking of a webpage.

36. What are the most important Google ranking factors?

Ans. According to Andrey Lipattsev, the Search Quality Senior Strategist at Google, the top 3 ranking factors affecting the search engine algorithm of Google are:

#1 Content

#2 Backlinks

#3 RankBrain

37. What is robots.txt?

Ans. Robots.txt is one way of telling the Search Engine Bots about the web pages on your website which you do not want them to visit.

Robots.txt is useful for preventing the indexation of the parts of any online content that website owners do not want to display.

IF you  want to block all search engine robots from crawling your website, just put the follow code:

User-agent: *
Disallow: /

IF you  want to block Google from crawling your website, just put the follow code:

User-agent: Googlebot
Disallow: /

It is important to decide the location of Robots.txt very carefully, or else errors might occur while displaying the website.

38. What is HTML Sitemap?

Ans. An HTML sitemap comprises of one single HTML page that bears the links of all the web pages of any specific website. This sitemap holds the foundation of all web pages of any website.

HTML sitemap contains all formatted text files and linking tags of any website. It is particularly useful when you have a large website with multiple web pages, because it helps you to improve the navigation of your website by listing all the web pages in one place in a user-friendly manner.

39. What is XML Sitemap

Ans. XML or Extensible Markup Language is primarily created to facilitate the functionality of the search engines.

A good XML sitemap informs the search engines about the number of pages present on a specific website, the frequency of their updates and the time of the last modifications performed on them, which helps in proper indexing of the website by the search engines.

40. How can I see what pages are indexed in Google?

Ans. There are two ways to see if the webpages of any specific website are indexed by Google.

1) One can check the Google Index Status of any specific website through Google Webmaster tools. After adding the website on the dashboard and verifying the ownership, clicking on the tab “Index status” would show the numbers of pages indexed by Google.

Index Status Google Webmaster Tools

2) One can also perform a manual search on Google by typing on Google search bar site:domainname.com, and the number of pages indexed would reflect on the SERP.

For example:

Google indexed

41. What are doorway pages?

Ans. Doorway Pages, also known as gateway pages, portal pages or entry pages, refer to web pages or websites that are developed for higher ranking when specific search queries are entered.

Such pages give way to multiple web pages on the SERP which lead users to the same web destination. These can also funnel the users to intermediate pages that does not hold as much importance as the final webpage. Two common forms of doorway pages are cloaking and redirecting pages.

42. What are 404 errors?

Ans. 404 errors are considered one of the most potential impediments in the way to successful SEO. When a specific URL is renamed or becomes non-existent, any links connecting to that URL would result in 404 errors.

404 error page

Interesting thing is, Google does not penalize any website for 404 errors. However, if the search engines consistently fail to crawl the internal links of any website, the search ranking of that website is very likely to drop with low traffic.

43. What is anchor text?

Ans. Anchor text denotes to a visible hyperlinked text that can be clicked through. Such hyperlinked texts link to different documents or locations available on the web.

These texts are often underlined and blue in color, but different colors might be given with the changes in the HTML code.

 SEO Anchor text

Anchor text helps users to connect to diverse data that are relevant to the source page or content. Anchor texts can be of different types such as keyword rich anchor, generic anchors, branded anchors, image anchors etc.

SEO best practices dictate that anchor text should be relevant to the page you’re linking to, rather than generic text.

44. What is Image Alt Text?

Ans. Google Bots cannot process images on the web. Therefore, it makes use of the alt attributes to understand what an image is all about.

The Image Alt text is generally considered as the title of an image, which provides a textual alternative to the web crawlers to index the web page bearing the image.

Properly phrased alt tags can increase the SEO ranking of your website’s images in Google images search results, as they tend to add more value to the user experience.

45. What is Google Webmaster Tools/Google Search Console?

Ans. It was on 20th May, 2015 that Google changed the name of Google Webmaster tools to Google Search Console.

Google Search Console provides free web services to the web masters by enabling them to monitor and sustain the online presence of their specific websites.

Google-Search-Console

Google Search Console helps the business owners, SEO experts, site administrators and web developers to see the crawl errors, crawl stats, backlinks and malware with a click of a button. .

46. What is 301 Redirect?

Ans. 301 redirect is considered as one of the most effective ways of performing redirects on any website. When a web address has been changed permanently, it is best to use 301 redirects which will redirect all the users to the new web address.

With this redirect, the search engine passes all the values associated with the old website to the new website. Moreover, 301 redirect also pushes all the link juice to the new web address that keeps the ranking of the website unaffected.

47. What is Google Analytics?

Ans. Launched in 2005 by Google, Google Analytics is one of the most empowering analytical tool in SEO, which helps the web masters to track and monitor the traffic on their websites.

It is a freemium web service, which means that it provides certain basic services free of charge while the premium services demand investment.

Google-Analytics-SEO

One of the advantages of using Google Analytics is that it can be integrated with other Google products such as Public Data Explorer, Google AdWords etc.

48. What is Google PageRank?

Ans. Google PageRank was a calculative software which determined the relevancy of one web page based on the number of quality backlinks it contains.

In other words, PageRank views backlinks as votes, which means if Page X links to Page Y, Page Y is voted by Page X. The job of PageRank is to interpret both the page content and find relevancy. The higher is the relevancy level, greater importance is ascribed to a certain page by Google which positively affects the organic result of that web page.

Note: Currently Google doesn’t use PageRank to rank a webpage. Google’s John Mueller said Google probably won’t update Toolbar PageRank in the future.

 Google-Toolbar-PageRank-Finally-Officially-Dead

Sources: Search Engine RoundtableSearch Engine Land.

49. What is Domain Authority?

Ans. Considered to be one of the most influential SEO factors, domain authority is a key performance metric developed by Moz, which rates any website on a 1-100 scale.

The greater your DA, the more likely your website to have strong traffic and high ranking in Google.

You can check domain authority of any website in Open Site Explorer.

Domain Authority

This metric effectively predicts the search ranking of any website in future, based on the strength of the domain authority.

Domain authority is evaluated to check the credibility of any website. Lots of high quality and relevant backlinks help to increase Domain Authority.

50. What is Search Engine Submission?

Ans. Search engine submission refers to a specific activity of the web masters in which a website is directly submitted to the search engine so that its online recognition and visibility is increased.

In other words, it is one way of informing the search engines about the existence of any website, which is then indexed by the search engines and reflected on the SERP page.

This is also performed by the web developers and the SEO experts so that the search engines reflect the most recent content of the website.

Is search engine submission necessary?

The simple answer is NO.

You don’t need to submit your website to search engines. The majority of search engines nowadays (Google, Bing and Yahoo) crawl and index pages by following links.

51. What is Directory Submission?

Ans. Directory submission in SEO relates to the listing of any web address or site with the relevant details over various web directories under a specific category.

Directory submission performs the same function as phone directory and increases the popularity of websites with greater online exposure. Directory submission can be both free of cost and paid.

Note: Over the last few years, directories have changed – they are no longer good for getting thousands of links to your site so you can game Google. Today, directories are valuable when used carefully.

52. What is Article submission?

Ans. Article submission is considered a part of Off Page SEO optimization. Article submission, which involves the presentation of articles to online article directories like EzineArticles, GoArticles, ArticleTrader etc. with proper anchor text for link building, is performed for the promotion of any website.

Even though it enjoyed wide popularity as one of the very effective SEO techniques, article directories lost its charm with Matt Cutts, Google’s webspam team head, issuing a warning against its usage in 2014.

Matt Cutts Don t Try To Build Links Through Article Directories

53. What is Press Release submission?

Ans. Press release submission involves writing press releases and submitting them to effective and popular PR sites for building incoming links to any specific website.

Online press-releases remain in the database forever, which means that they could be used anytime by anyone in need. It also enhances the online visibility of websites in the future.

54. What are Classified ads?

Ans. A classified ad is a form of advertising which is particularly common in newspapers, online and other periodicals which may be sold or distributed free of charge.

Classified advertisements are much cheaper than larger display advertisements used by businesses, although display advertising is more widespread.

55. What is Forum Posting?

Ans. Forum posting is the act of engaging, interacting, and writing on a forum thread by leaving a simple response to the thread or to a particular post by a user on the same thread. Posting on popular forums is a powerful method of engaging and interacting with new users, while driving prospective clients to your website or business.

Example: FileZilla Forums, WebmasterWorld…

56. What is a Business directory?

Ans. A business directory is a website or printed listing of information which lists all businesses within some category. Businesses can be categorized by business, location, activity, or size.

Business may be compiled either manually or through an automated online search software.

57. What is Social Bookmarking?

Ans. Social bookmarking is a way for people to store, organize, search, and manage “bookmarks” of the web pages. Users can save these links to the web pages that they like or want to share, using a social bookmarking site to store these links.

These bookmarks are usually public, and can be viewed by other members of the site where they are stored.

58. What is Social Networking?

Ans. Social networking is the practice of expanding the number of one’s business and/or social contacts by making connections through individuals, often through social media sites such as Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram and Google+.

Social Networking sites

59. What is RSS Feed?

Ans. RSS (Rich Site Summary) is a format for delivering regularly changing web content. RSS feeds enable publishers to syndicate data automatically. A standard XML file format ensures compatibility with many different machines/programs.

RSS feeds also benefit users who want to receive timely updates from their favorite websites or to aggregate data from many sites.

60. What is Guest posting?

Ans. Guest posting is the process of creating content and publishing it on another person’s website. Guest posting blogs allow to show author bio (writer) at the top or bottom of an guest post.

Following is an example of guest posting Author bio:

Guest Posting for SEO

Blogs are the most popular platform for guest posting. This is a great way to build an online reputation, backlinks and for a company to get much needed recognition.

61. What is Blog commenting?

Ans. Blog commenting is a popular online marketing strategy of leaving thoughtful comments on a blog post, where an individual or a business should be able to gain online presence.

Blog commenting in SEO

Blog comments can establish an individual or a business as a thought leader in a particular industry, which may lead to new business opportunities and also a link building tactic, since the comment links back to the page that was submitted in the “Website” field.

62. What is Google Algorithm?

Ans. Google algorithm is a set of commands written for the purpose of feeding back with search results relevant to the queries made.

Google Algorithm in SEO

Google’s algorithm does the work for you by searching out Web pages that contain the keywords you used to search, then assigning a rank to each page based on several factors, including how many times the keywords appear on the page, quality of the page etc.

Google uses numerous other criteria that change periodically to deliver more relevant results.

63. What is Google Panda?

Ans. Google Panda was a change to Google’s search results ranking algorithm that was first released in February 2011. The change aimed to lower the rank of “low-quality sites” or “thin sites”, and return higher-quality sites near the top of the search results.

Google Panda was created to target sites that publish low quality content and penalize them if possible.

64. What is Google Penguin?

Ans. Google launched the Penguin Update in April 2012 to better identify and regulate websites that were considered spammy or overly-optimized.

The Penguin targeted sites that manifested keyword stuffing as well as those that practiced black-hat SEO. On the other hand, this algorithm rewarded the sites that used white-hat SEO and that were of high quality in a generic sense.

65 What is Google Hummingbird?

Ans. Google Hummingbird is a search algorithm used by Google from August 30, 2013. It was designed to embody the special characteristics of speed and precision.

One of the significant advantages of Hummingbird is that Google was able to refresh not just their index but their search engine as well. However, they also retained important elements such as the search algorithms they previously created.

66. What is Mobilegeddon?

Ans. Mobilegeddon is a name given by webmasters and web-developers to Google’s algorithm update of April 21, 2015.

The main effect of this update is to give priority to the web sites that display well on smartphones and other mobile devices.

Individual pages can be tested for “mobile-friendliness” using the Mobile-Friendly Test tool by Google.

Google Mobile Friendly Test

Nice! this page is mobile friendly…

67. What is HTTPS/SSL Update?

Ans. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is the protocol for secure communication on the World Wide Web. It prevents eavesdroppers from seeing information that visitors send or receive over the Internet.

Here is an example of HTTPS domain:

What-is-HTTPS-SSL

 

HTTPS/SSL is important for SEO.

Why?

Because, Google is giving secure sites a ranking boost (slight).

68. What is Google Pigeon Update?

Ans. Google Pigeon is the code name given to one of Google’s local search algorithm updates released on July 24, 2014.

Google Pigeon SEO

It aimed to increase the ranking of local listing in a search which also affects the search results shown in Google Maps along with the regular Google search results.

69. What is Google Penalty?

Ans. A Google Penalty is the negative effect on a website’s search rankings based on the updates to Google’s search algorithms and/or manual review.

It can be an unfortunate malfunction of an algorithm update or an intentional penalization for various black-hat SEO techniques.

70. What are Google Sitelinks?

Ans. Google Sitelinks are the sub-listings that will sometimes show under the first listing on the first page of Google search results.

These are hyperlinks to website sub-pages that appear under specific Google listings to help users navigate the site.

Google Sitelinks

These are automatically added by Google using its algorithms. Page content, Site structure, Internal links and user behavior may be responsible for these.

71. What is Google Knowledge Graph?

Ans. The Knowledge Graph is a knowledge base utilized by Google to improve its search engine’s results with semantic-search information gathered from a wide variety of sources.

Google Knowledge Graph

Google Knowledge Graph ensures a visually appealing and intuitive graphical presentation of information related to queries.

It organizes data for presentation around what it calls entities, which include individuals, places, organizations, sports teams, works of art, movies, etc.

72. What is Google My Business?

Ans. Google My Business is a free and easy-to-use tool for businesses, brands, artists, and organizations to manage their online presence across Google, including Search and Maps. By verifying and editing your business information, you can both help customers find you and tell them the story of your business.

Google My Business page

In addition to providing the information for your Local Search listing, the Google My Business page connects you to your Google+ Page, Google Analytics, and Adwords Express.

Its uses includes:

Updating business information

Adding photos of your business

Connecting directly with customers

Monitoring and responding to Google reviews

Managing information

73. Definition of SEO Audit

Ans. An SEO Audit is a health check for your website which involves looking at the technical infrastructure of your website to optimize Search Engine visibility, usability and conversion.

You can identify problematic areas that need improvement to create an action plan while a good SEO audit keeps your website up-to-date with the latest developments in search marketing.

74. Popular SEO Blogs to follow

Ans. Search Engine Land, Search Engine Journal, Search Engine Watch, Content Marketing Institute, Moz, KISSmetrics, HubSpot etc.

75. What is AMP

Ans. AMP or Accelerated Mobile Pages is an open-source coding standard for publishers to be able to load their sites quickly on mobile since mobile responsiveness could be unimpressive and slow compared to the desktop resources which are heavy and plenty.

76. Name of a few Popular SEO Tools

Ans. The names of a few SEO tools are Google Webmaster Tools, Google Analytics, Google Keyword Planner, Buzzsumo, Bing Webmaster Tools, SEMRush, Check My Links etc.

77. What is cloaking?

Ans. Cloaking is a technique used to deliver the content on a Web page to a search engine in a way that is different to what the user was looking for.

The purpose of cloaking is to boost a website’s search engine rank on certain keywords. Cloaking takes a user to the other sites than what he or she expects by disguising those sites’ true content.

78. What is keyword density?

Ans. Keyword density is the percentage of times a keyword or phrase appears on a web page. Keyword density can be used as a for determining whether a web page is relevant to a specified keyword or keyword phrase. The percentage is always in comparison to the total number of words on the webpage.

79. What is keyword frequency?

Ans. Keyword frequency is the number of times a keyword or phrase appears on a single Web page.

80. What is Google sandbox?

Ans. Google Sandbox is a filter placed on new websites as a result of which, a site does not receive good rankings for its most important keywords or phrases. Even with good content, a site is may still significantly affected by the Sandbox effect.

A site is sandboxed when it is new and does not rank for the keyword phrases that are not incredibly competitive in Google.

81. What is Disavow tool?

Ans. Google’s link disavowal tool allows publishers to inform Google that they don’t want certain links from external sites to be considered as part of Google’s system of counting links to rank websites.

What is Disavow tool

So, you may ask Google to remove certain URLs or domains as a ranking factor in the indexing of your site by creating a .txt file with a list of these domains or URLs and sending it to Google.

82. What is Google Fetch?

Ans. Fetch is a Google tool which enables you to test how Google renders a URL on your site. You can use Google Fetch to see whether Googlebot can access a page on your site, how it renders the page, and whether any page resources are blocked to Googlebot.

Fetch as Google

This tool can be effectively used for the following purposes:

Troubleshooting webpages to improve the performance in SEO.

Submitting pages for indexing whenever the content is changed significantly.

Finding out the pages affected by any malware attack.

83. How do you separate words in URL?

Ans. You should use hyphens to separate words in URL.

Here is an example:

hyphens to separate words in URL

84. What is Google Dance?

Ans. Google Dance is an outdated slang term used to describe the time period when Google rebuilds its rankings, and as a result of this rebuilding, the rankings order of Websites on Google’s SERP may fluctuate repeatedly.

The results fluctuate widely within a 3 to 5 days period. Googlebot revisits every website, figures out how many sites link to it, and how many it links out to, and how valuable these links are.

85. What is Google’s Rich Answer Box?

Ans. A rich answer is any attempt by Google to answer the searcher’s query in search results in a way not requiring a click through to a website.

Google Rich Answer Box

Rich answers come in many forms which can be recipes, sports scores, stock graphs, calculators, sliders, text-based answers, numbered step by-step directions, maps, and much more.

The forms of rich answers:

Answers provided by Google

Basic Snippets

Featured Snippets

86. What is ccTLD?

Ans. It’s country code top-level domains.

87. What is Black Hat SEO?

Ans. It is the use of aggressive SEO strategies, techniques and tactics that focus only on the search engines and usually do not obey search engines guidelines.

88. Name a few Black Hat SEO techniques

Ans. A few black hat SEO techniques are:

Link Farming

Hidden text

Gateway or Doorway pages

Cloaking

Keyword Stuffing

89. What is the meaning of competitive analysis?

Ans. A competitive analysis is a critical part of your company marketing plan. This analysis in marketing and strategic management is an assessment of the strengths and weaknesses of the current and potential competitors.

This analysis provides both an offensive and defensive strategic context to identify opportunities and threats.

90. What is contextual backlink?

Ans. Contextual backlinks are links to external websites that are placed within the main or primary content of a web page.

Here is an example of a contextual backlink:

contextual backlink is SEO

Contextual backlinks are much more powerful than any other backlinks. Also, this type of backlinks are very hard to get.

91. What does it mean by “repeat the search with the omitted results included”?

Ans. This means that Google considers the page to be of low quality content/ duplicate content/with an algorithmic penalty. Duplication of the same content/page is another reason behind this.

92. What is Duplicate content?

Ans. Duplicate content, as the name suggests, generally refers to the substantial parts of content within or across domains that are either identical or appreciably similar.

93. What is CTR and how to boost it?

Ans. The click through rate is measured by dividing the number of times a link appears on a search engine results page by the number of times it is actually clicked on by a visitor.

A high organic CTR in Google or any search engine means you get more traffic.

The ways to boost CTR are:

Write Better Headline and make it interesting

Write outstanding meta description

Put Your Main Keyword in Your Display URL

Easy right?

94. What is bounce rate?

Ans. Bounce rate is the number of visitors which a site receives only for them to leave the site after viewing only one page. It represents the percentage of visitors who enter the site and then leave or “bounce” rather than continuing on to view the other pages within the same site.

95. What is Pogo-Sticking?

Ans. Pogo-sticking is defined as going back and forth from a search engine results page (SERP) to an individual search result destination site.

This means that when the searcher clicks on a link on a SERP, sees that it’s not what he/she is looking for, immediately leaves by hitting the back button.

SEO Pogo sticking

Google doesn’t like pogo-sticking at all. The reason why is very obvious: when users repeatedly visit your page, but don’t stick around to read what you’ve written, it becomes apparent that the page doesn’t really satisfy the users.

96. Differences between bounce rate and pogo sticking.

Ans. The difference between bounce rate and pogo sticking is:

Bounce rate: A high bounce rate isn’t always bad, as it can mean that while the visitor didn’t travel deeper into a site, he spent some time on the page and got an answer to his question. He may have saved the URL or may come back later, but since he didn’t spend more time reading the content , the activity is considered a bounce.

Pogo sticking: Pogo sticking occurs when a user performs a search, clicks on a result, very quickly clicks back to the search result page, and clicks on a different result. This type of behavior is a direct result of immediate dissatisfaction in the search result. This always has a negative aspect to it.

In simple words, pogo-sticking has to do with search engine traffic, while bounce rate is tied to all traffic sources including search.

97. What is Alexa Rank in SEO?

Ans. Alexa.com is a website that ranks websites based on traffic, so in terms of SEO, moving up or down the ranks of Alexa is indicative of how effective your SEO campaign has been.

Alexa Rank in SEO

The rank is calculated using a combination of the estimated average daily unique visitors to the site and the estimated number of page views on the site over the past 3 months. The site with the highest combination of unique visitors and page views is ranked as #1.

98. What is goal in Google analytics?

Ans. Google Analytics is a web analytics service offered by Google that tracks and reports website traffic. The goal is to make sure that users can review online campaigns by tracking page quality and conversions essentially to improve lead generation on their websites.

According to Google: Goals measure how well your site or app fulfills your target objectives. A goal represents a completed activity, called a conversion, that contributes to the success of your business.

99. What is funnel in Google analytics?

Ans. A funnel is useful when you are looking to track the pages your visitors land on as well as the path that visitors use to land into the page. These are defined as funnels, as you’re setting up a pathway to track if the visitors walked the same pathway.

Funnels will restrict the amount of completed goals to only those who follow through the entire pathway.

100. What is referral traffic?

Ans. Referral traffic is Google’s way of reporting visits that came to your site from sources outside of its search engine.

For example, when someone clicks on a hyperlink to go to a new page on a different website, Google Analytics tracks the click as a referral visit to the second site.

101: What is Google trends?

Ans. Google Trends is a public web facility of Google Inc., that shows how often a particular search-term is entered or used to search, relative to the total search-volume across various regions and languages in the world.

The Google Trends tool uses real-time search data to help you gauge consumer search behaviors over time.

Most important of all, Google Trends shows you high-volume trending search terms in your niche.

Like this:

Google Trends SEO

102: What is content marketing?

Ans.  Content marketing is an approach focused on creating and distributing valuable and meaningful content to attract and retain a fixed audience and, ultimately, to drive profitable customer actions.

103: What are crawl stats?

Ans.  The Crawl Stats report provides information on Googlebot’s activity on your site for the last 90 days. These stats take into account all the content types that are downloaded by Google such as CSS, JavaScript, Flash.

Google’s ability to fetch and crawl web pages is incredibly efficient and the crawl stats provides insights for the same with complete data on the statistics.

Conclusion:

Please remember that there are other SEO questions as well. However, we have brought to you 103 most useful and common SEO questions and answers that would help you to face any interview with confidence!

Go on and start the SEO career of your dream.

All the best!

 

  • http://www.insanemarketers.com Jaideep Singh

    This is really very helpful!
    Thanks for sharing!

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Jaideep 🙂

  • Nisha Patel

    I m glad, and thank you so much for this amazing question answer it’s really helpful.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Nisha for liking our SEO interview questions and answers post.

  • https://getfreeseotips.wordpress.com/ vipul baldaniya

    Great !! Thanks for sharing KEEP IT UP !!
    Some answer are really good.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Vipul for your appreciation.

  • Vikram

    I’m very glad from your sharing. I have got many more answer which are very useful for me. Thanks for your sharing.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Vikram for your comment.

  • https://veyselkara.blogspot.com/ Veysel Kara

    Thanks For Sharing..

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Veysel for your feedback.

  • Amitabh Songara

    Thank you so much for sharing. I got answer to most of my questions and also learned new SEO related keywords.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thank you Amitabh for your comment.

  • http://voiceofjournal.com/ Subha Bhattacharjee

    Interesting and insightful article.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thanks Subha.

  • Sathish kumar

    Good Example for every questions. Great.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Sathish, we have tried to post the article with lots of screen shots and images, so that each and every SEO lover can easily understand the topic.

  • http://www.smarteteach.com/ SmarteTeach

    Thankyou very much, really good

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thanks

  • Parveen Riyat

    Hi, thank for sharing the SEO question and answer. I think you have covered all SEO related points. Your post is really providing good information.

    • https://mytasker.com/ MyTasker

      Thanks Parveen for your appreciation.

  • devraj

    Wow This blogs Questions is a very help full for me.
    good

    http://www.bollywooddreamz.com/

  • Ajay Patil

    I want to this SEO question and answer in PDF file . please send me ajaypatilkhochi@gmail.com
    This post helpful
    Thanks for sharing

    • Sivakumar Reddy

      it simple to save as pdf. select the questions in chrome browser. Select print >set save as opption > save pdf http://www.seoicon.net/

    • Mandarapu sudhir Kumar

      I sent the mail please check ajay patil.

  • Padeep

    Very Good Questions and answers…..
    and, I Need SEO Technical Questions and SMM & Google adwords
    I need google algorithm latest update and theory part
    Could you Please help me
    Please forward to my mail I’d in PDF File
    samudrala.pradeep36@gmail.com

  • Balbir Singh

    I want to this SEO question and answer in PDF file . please send me ballu.thakur1986@gmail.com this email id. And thanks for share this informative information.

  • Imran Ali

    great post